Execution: MESA Workshop, Lyon, France Client: Département du Rhône, Lyon, France, represented by SERL, Lyon, France, Planning: COOP HIMMELB(L)AU Wolf D. Prix & Partner ZT GmbH The center of the Crystal is occupied by the Puits de gravité, which continues the primary support and plays the role of a major support element that diverts all forces. The base is designed as a reinforced concrete structure with exposed concrete walls. This will result in significant energy savings for the museum’s foyer in the long term. It stimulates a direct, active use—not only as a place of contemplation, but also as a … Bienvenue sur la page officielle du musée des Confluences. architecture magazine Niveau 2 Expositions permanentes et ateliers. Room-high steel frameworks form the walls of the black boxes for permanent and temporary exhibitions. Net Floor Area: 26,700 m² The Orange Cube Lyon, Docks Quay Rambaud Open since December 20, 2014, the musée des Confluences tells the story of mankind and of the history of life. It consists of steel tubing arranged in the grid of the glass panels. Bienvenue sur la page officielle du musée des Confluences. Building Costs: EUR 150 Mio Le musée des Confluences est un musée d'histoire naturelle, d'anthropologie, des sociétés et des civilisations situé à Lyon en Auvergne-Rhône-Alpes. Category: Cultural Building. Conçue par l’agence autrichienne Coop Himmelb(l)auWolf D. Prix & Partner, l’architecture suggère l’infinie diversité des connaissances et la pluralité des vocations d’un espace mixte, un lieu de découverte, d’émerveillement, de partage des savoirs dédié à tous les publics. A photovoltaic system is installed on the roof. En cas de forte chaleur, le jardin du musée fait partie des lieux frais répertoriés par la Ville de Lyon. Closed Black Boxes and free exhibition areas alternate by exploiting the double room height of two levels. Landscape Design: EGIS aménagement, Lyon, France, Competition (1st Prize): 2001 The Musée des Confluences does not consider itself as an exclusive temple for the intellectual bourgeoisie but as a public place providing access to the knowledge of our age. 57,794 were here. Exhibition area / “Cloud”: The Musée des Confluences does not consider itself as an exclusive temple for the intellectual bourgeoisie but as a public place providing access to the knowledge of our age. Coop Himmelblau designed the Museum of Confluences in Lyon, France in 2014. Dar el Bacha Museum of Confluences (Dar el Bacha Musée des Confluences) was built in the Marrakech medina by Pasha Thami el Glaoui in 1910. Odile Decq Benoît Cornette Publications pertinentes. Lighting Consultation: Har Hollands, Eindhoven, Netherlands Architects: Jakob + Macfarlane Attractions near Musée des Confluences: (0.09 mi) Pont Raymond Barre (0.07 mi) Jardin du Musée des Confluences (0.19 mi) Parc des Berges du Rhone (0.64 mi) Virtual Zone (0.24 mi) Lyon Canoe; View all attractions near Musée des Confluences on Tripadvisor $ Essentially, the building consists of three parts. The idea was therefore to develop an openly traversable building that would be floating in part only on supports, in order to create a public space underneath. 86 quai Perrache, 69002 Lyon - France, téléphone Le lieu symbolique d’implantation appelait un geste architectural fort, d’où l’idée de CoopHimmelb(l)au de répondre au projet culturel du musée par la combinaison de trois unités architecturales : le Cristal, le Nuage et le Socle. Réputée dans le monde entier pour ses bâtiments à l’architecture déconstruite, l'agence compte parmi ses réalisations le B… Landscape Design: EGIS aménagement, Lyon, France. The so-called Espace liant, a connecting path, can be reached by an escalator, a staircase, and a spiral ramp. Stimulating a direct and active use, it is not only a museum site but also a venue in town. VS_A, Lille, France, HVAC: ITEE-Fluides, Arnas, France All of the main access areas are illuminated naturally (not much artificial light); the water supply of the sanitation areas is provided through the ground water. Exhibitions are held within parentheses walls bounded by intersecting potential. The resulting architecture is characterised by the interactions, the fusion and mutation of different entities constituting a new shape. Home > Lyon architecture: buildings > Musée des Confluences, Lyon Building, Musée des Confluences Lyon, Building, Architect, French Architecture News, Building in southern France design by COOP HIMMELB(L)AU architects, page updated 7 Jan 2017 with new photos ; 6 Mar 2015. It was important to the concept that the flow of visitors arriving from the city to the Pointe du Confluent should not be impeded by a building. Héritier du Musée d'histoire naturelle Guimet de Lyon, il est hébergé dans un bâtiment de style déconstructiviste de l’agence d'architecture Coop Himmelb(l)au de 2014 , dans le quartier de La Confluence, sur la pointe sud de la Presqu'île de Lyon, au confluent du Rhône et de la Saône (2e arrondissement de Lyon). In terms of thermal insulation, the facades of the exhibition area (Cloud) are characterized by an extremely efficient building shell. Ce bâtiment, à la réalisation très complexe, abrite l'ensemble des collections, permanentes et temporaires, sur près de 11 000 m² et quatre niveaux. 74. HVAC: ITEE-Fluides, Arnas, France In order to build a museum of knowledge, a complex new form had to be developed as an iconic gateway. This special surface treatment results in a gentle reflection of the light and colors of the surrounding area. See the detailed project description of "Musée des Confluences" in Lyon, France, completed in 2016. Base: It is therefore unnecessary to use a traditional air conditioning system. The main entrance has a large canopy that is connected to the primary support structure and clad with metal sheets, like the Cloud. The Musée des Confluences is situated directly on the convergence of the river Rhone and the river Saone at the fringe of an industrial area about to be restructured in Lyon. Innovations develop within interspaces, within indistinctness, within the overlapping and hybridising. Lighting Consultation: Har Hollands, Eindhoven, Netherlands “Un bâtiment unique, des collections exceptionnelles,… Costs: Mazet & Associés, Paris, France; CUBIC, Jean Luc Minjard, Lyon, France This gravity well reduces the weight of the entire steel structure of the entrance building by a third. The Musée des Confluences museum recognizes itself as a public gateway to the knowledge of our time designed by COOP HIMMELB(L)AU Wolf D. Prix & Partner ZT GmbH in Lyon, France. Security Fire Consultation: Cabinet Casso & Cie, Paris, France Le jardin public, dessiné par le cabinet d’architecture du musée, est accessible à tous et permet d’accéder au confluent du Rhône et de la Saône, proposant des espaces de repos, de végétation et de promenade. The resulting architecture is characterised by the interactions, the fusion and mutation of different entities constituting a new shape. Its shape that can be read clearly stands for the everyday world. Vaisseau spatial ou animal marin : l’architecture du musée des Confluences ne laisse pas indifférents ses visiteurs… Visionner un reportage sur l’architecture, vue par les équipes du musée. The concept of two complexly connected architectural units are a result of the striking interface-like situation of the building site. Acoustics: Cabinet Lamoureux, Paris, France Designed by Erick van Egeraat The entrance building, the so-called Crystal, is openly traversable, and a vertical access to the exhibition spaces. Musée des Confluences est est un musée à Confluence (Lyon 2). austrian architectural studio coop himmelb (l)au has released further images of the musée des confluences, a project they completed at the turn of the year. Project Team Lyon: Patrick Lhomme, Francois Texier, Philippe Folliasson, Etienne Champenois, Alexandru Gheorghe, Niels Hiller, Emanuele Iacono, Pierre-Yves Six, Local Architects: Patriarche & Co, Chambéry/Lyon, France (planning); L'architecture du musée des Confluences naît de la rencontre d'un Cristal de verre et d'un Nuage d'inox, à l'image de la convergence des deux cours d'eau : le Rhône et la Saône. Project Architects: Mona Bayr, Angus Schoenberger Even though it was apparent that this site would be a difficult one (536-metre-long piles had to be securely driven into the ground), it was clear that this location would be very important for the urban design. However this knowledge can hardly be split into clearly defined fields. Within the Musée des Confluences the present and the future, the known and the still unknown are conceived as a spatial arrangement trying to “spur public curiosity”. Left and right of this path are arranged the individual exhibition halls (one of them two-level), and at the end is a view of the confluence of two rivers, the Pointe du Confluent. Il s’agit de sa première réalisation en France. Situé au confluent du Rhône et de la Saône, le musée est également une combinaison de trois unités archite… It rests on 12 concrete supports and three concrete towers that contain the emergency stairs and shafts. Degioanni, Jacques-Franck (2007): Une architecture hybride enveloppe un musée futuriste (Lyon).Dans: Le Moniteur des Travaux Publics et du Bâtiment, n. 5390 (16 mars 2007), pp. The crystal rising towards the side of the town is conceived as an urban forum and entrance hall for visitors. Scheduled Completion: 2014, Site Area: 20,975 m² Media Consulation: Cabinet Labeyrie, Paris, France Le nom même du musée des Confluences résume son emplacement : il est situé en bas de la presqu’île de Lyon, là où le Rhône et la Saône se rejoignent.. 64 reviews. The Cloud’s structural system resembles a bridge structure. Share. The architecture hybridises the typology of a museum with the typology of an urban leisure space. Si l’architecture extérieure paraît complexe, l’organisation des espaces s’avère très fonctionnelle et d’un abord très clair pour le public. Tarif : 3€/2€ + billet musée Durée : 1h00 À partir de 13 ans Présentation à l'accueil du musée 15 minutes avant le début de la visite Veillez à bien choisir la date de votre activité. Right from the 2001 international competition for a natural history museum in Lyon, the museum was envisioned as a “medium for the transfer of knowledge” and not as a showroom for products. Situated on a slightly raised base (due to the high groundwater), two auditoriums (for 327 and 122 persons, respectively) and work spaces, which will also be used for training purposes for the surrounding schools, will be located next to storage and workshops for the production of exhibitions. A large amount of glazed, openable windows in the different areas of the Crystal provide natural ventilation. The floors are cooled via ground water. Musée des Confluences Entrance Ticket. The future society will be a society of knowledge. Confluences, le musée colossal. In 2001, Prix won a competition to design the Musée des Confluences in Lyon, France, sited at the end of a peninsula where the mighty Rhône and Saône rivers converge. Start of Construction: 10/2010 Gross Floor Area: 46,476 m² It is an open concept of flowing within the architecture with spaces in liquid discourse. Niveau 3 Administration et espaces privatisables. Au confluent du Rhône et de la Saône, le musée s’installe au cœur d’une structure monumentale entre cristal et nuage, conçue par Coop Himmelb (l)au, unique réalisation française de cette agence autrichienne connue dans le monde entier pour son architecture de l’école déconstructiviste. Only the main access areas and workspaces are microclimatic units whose comfort is ensured through local heating and cooling systems. Construction Survey Lyon: Jean Pierre Debray, Costs: It reduces the weight of the entry building’s entire steel construction by a third. Acoustics: Cabinet Lamoureux, Paris, France Conformément aux directives gouvernementales, le musée des Confluences est fermé au public jusqu'à nouvel ordre. The concept of two complexly connected architectural units are a result of the striking interface-like situation of the building site. demande d'échange suite à la fermeture du musée, en famille 8 ans et + | Le défi en famille : L'aventure Chrono'lab, associations, professionnels & collectivités. du mardi au jeudi de 10h à 16h (hors jours fériés), horaires Security Fire Consultation: Cabinet Casso & Cie, Paris, France Save. The building ground of the museum is located on a peninsula that was artificially extended 100 years ago and situated in the confluence of the Rhône and Saône rivers. Découvrez l'avis du Petit Paumé ! Prix espoused an experiential architecture that would intensify feeling. Design Principal/CEO: Wolf D. Prix 56,462 were here. Beideler, Julien (2007): Fondations profondes. Musée des Confluences Entrance Ticket provided by Musée des Confluences. The resulting architecture is characterised by the interactions, the fusion and mutation of different entities constituting a new shape. The building ground of the museum is located on a peninsula that was artificially extended 100 years ago and situated in the confluence of the Rhône and Saône rivers. Le Monolithe Lyon Confluence, Monolith in Lyon This movement is also followed by the alternating spatial structure of the exhibition halls. Le Musée des Confluences se voit attribuer 3* par le guide vert Michelin en 2020 « Trois étoiles, cela signifie “vaut le voyage”, une expérience inoubliable, selon Philippe Orain, directeur du guide. Construction Survey Lyon: Jean Pierre Debray Cabinet Coop Himmelb(l)au Musée des Confluences Photo : Quentin Lafont - septembre 2014 - musée des Confluences, Lyon, France. Design: MVRDV Le jardin public permet un accès unique au confluent du Rhône et de la Saône. Bienvenue sur la page officielle du musée des Confluences. The steel structure, conceived as a bridge construction, made it possible to develop all of the exhibition halls without supports. Media Consulation: Cabinet Labeyrie, Paris, France Full view. Monolith in Lyon, Requalification of the Rockefeller site, Faculty of Medicine Lyon East, University Claude Bernard Lyon Ayla Golfclub by Oppenheim Architecture 2 years ago Take A Stellar Trip Through The Wormhole Created By MAD Architects 2 months ago Competition Winners 3XN, B+H and Zhubo to Design the New Shenzhen Natural History Museum 3 weeks ago Stay in Touch With Us. Design Architect: Tom Wiscombe The architecture is as changeable as the content entrusted. (+33) 04 28 38 12 12 MUSÉE DES CONFLUENCES Lyon, France 2001 中文. The Musée des Confluences is a science centre and anthropology museum which opened on 20 December 2014 in the 2nd arrondissement of Lyon,, France. The Musée des Confluences does not consider itself as an exclusive temple for the intellectual bourgeoisie but as a public place providing access to the knowledge of our age. Lyons Docks building, Comments / photos for the Musée des Confluences, Lyon Architecture page welcome, Faculty of Medicine at University Claude Bernard in Lyon, Lyon Architecture News, Buildings Designs, Lyon Developments: Southern French Buildings. Architectural Concept The crystal cloud of knowledge The Musée des Confluences understands itself not as an exclusive “Temple of the Muses” for the educated elite, but as a public gateway to the knowledge of our time. The building should serve as a distinctive beacon and entrance for the visitors approaching from the South, as well as a starting point for urban development. It is connected to the primary support structure via struts made of tubes that are screwed to panels welded to the primary supports. They can be opened through a motor. 57,811 were here. Différend au musée des Confluences.Dans: Le Moniteur des Travaux Publics et du Bâtiment, n. 5392 (30 mars 2007), pp. Réalisé par les architectes de l’agence autrichienne Coop Himmelblau, le chantier de ce musée faramineux aura duré une quinzaine d’années au total, pour un budget multiplié par 4 par rapport à celui d’origine. The deconstructivist architectural … Conçue par l’agence autrichienne Coop Himmelb(l)au Wolf D. Prix & Partner, l’architecture suggère l’infinie diversité des connaissances et la pluralité des vocations d’un espace mixte, un lieu de découverte, d’émerveillement, de partage des savoirs dédié à tous les publics. A freely accessible terrace café is located on the top floor. Composé de quatre niveaux, il abrite l’ensemble des salles d’exposition : Le Socle en béton, d’une surface de 8 700 m², est la partie sur laquelle reposent le Cristal et le Nuage. Coyne et Bellier, Lyon, France Monolith in Lyon image / information from COOP HIMMELB(L)AU, Location: Rue Casimir-Perier Lyon, Lyon, France, Lyon Architecture Designs – chronological list, Le Monolithe – Lyon Confluence As an extension of the park located on the Southern top of the island a new urban space formulates itself; a landscape consisting of ramps and surfaces merging the inside and the outside and resulting in a dynamic sequence of spatial events. Conçu sur deux niveaux semi-enterrés, il comprend les deux auditoriums, l’accueil des groupes, des espaces privatisables ainsi que les réserves et les espaces techniques du musée. It is located at the southern tip of the Presqu'île at the confluence of the Rhône and the Saône, adjacent to Autoroute A7, and comprises part of a larger redevelopment project of the Confluence quarter of Lyon. Département du Rhône, Lyon, France A tubular lattice with a rectangular profile of 400 x 200 mm forms the primary support of the Crystal. The exhibits explain the big bang theory, the history of the universe, and delves into world cultures, with exhibitions from arts and crafts artists. Le Cristal, d’une surface de 1 900 m², est l’espace dédié à l’entrée du public et à la circulation des visiteurs. Le moindre que l’on puisse dire c’est que le Musée des Confluences ne laisse personne indifférent ! The administration rooms are located above the exhibition spaces. Its form was developed out of the turbulent flow created by the confluence of the two streams. Foyer / “Crystal”: Mutations of form, penetrations, deformations, simultaneities, breakdowns and variabilities have an effect on architecture. Les billets ne sont ni échangeables ni remboursables. In contrast to this the cloud hides the knowledge about the future; it is a soft space of hidden streams and countless transitions. Il alterne des zones de repos, de végétation et de promenade. Structural Engineering: B+G Ingenieure, Bollinger und Grohmann GmbH, Frankfurt, Germany (design), Coyne et Bellier, Lyon, France (execution); VS_A, Lille, France (execution) The glass consists of single-glazed panels with extra-clear glass. adresse Quatorze poteaux et trois piles principales supportent les 6 000 tonnes du Nuage. visionner le reportage Project Coordination: Thomas Margaretha, Peter Grell, Project Team Vienna: Christopher Beccone, Guy Bébié, Lorenz Bürgi, Wolfgang Fiel, Kai Hellat, Robert Haranza, Alex Jackson, Georg Kolmayr, Daniel Kerbler, Lucas Kulnig, Andreas Mieling, Marianna Milioni, Daniel Moral, Jutta Schädler, Andrea Schöning, Mario Schwary, Markus Schwarz, Oliver Tessmann, Dionicio Valdez, Philipp Vogt, Markus Wings, Christoph Ziegler COOP HIMMELB(L)AU Wolf D. Prix, Helmut Swiczinsky + Partner, Project Architects: Mona Bayr, Angus Schoenberger, Project Coordination: Thomas Margaretha, Peter Grell, Project Team Vienna: Christopher Beccone, Guy Bébié, Lorenz Bürgi, Wolfgang Fiel, Kai Hellat, Robert Haranza, Alex Jackson, Georg Kolmayr, Daniel Kerbler, Lucas Kulnig, Andreas Mieling, Marianna Milioni, Andrea Schöning, Mario Schwary, Markus Schwarz, Oliver Tessmann, Dionicio Valdez, Philipp Vogt, Markus Wings, Tom Wiscombe, Christoph Ziegler, Jutta Schädler, Project Team Lyon: Francois Texier, Philippe Folliasson, Etienne Champenois, Alexandru Gheorghe, Niels Hiller, Emanuele Iacono, Pierre-Yves Six, Client: